Wat massage voor je kan doen als je MS hebt

massage

  Omgaan met MS symptomen • Artikel

Je spieren doen pijn, je nek zit vast: niks fijners dan alles even goed los te laten maken met een massage. En als je multiple sclerose hebt, kan massage nóg meer voor je doen. Zoals het verminderen van je MS-symptomen. 

Er zijn veel verschillende MS-symptomen en iedereen kan die weer anders ervaren. Maar veel mensen met MS krijgen weleens te maken met problemen met bewegen. Of last van hun mentale gezondheid. Wist je dat massage deze klachten zou kunnen helpen verlichten?  

Zoals MS per persoon weer anders is, geldt het ook voor het effect van dit soort therapieën. Ze zijn namelijk niet voor iedereen of in iedere situatie geschikt. 

Dus het is belangrijk om eerst even met je huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige te overleggen, als je massage (zoals Zweedse massage, drukpuntmassage of shiatsu) zou willen inzetten tegen je MS-symptomen.

Overleg met je huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige of massage geschikt is voor jou om je MS-symptomen te verlichten.

Hoe kan massage jou helpen?

Massage bestaat al duizenden jaren. De oude Grieken gebruikten massage al bij atleten met blessures. Ook nu nog wordt massage vaak ingezet bij pijnlijke spieren, spanning en stress.

Massage zal helaas niet je MS stoppen. Maar het kan je wel helpen als je bijvoorbeeld last hebt van spasticiteit door MS. Het vermindert de spierspanning en maakt je beweeglijker. Ook kan het druk- of doorligwonden verhelpen.  

Bepaalde vormen van massage kunnen pijn verminderen en de doorbloeding in je lichaam verbeteren. Ook kun je iets hebben aan massage die zich richt op een bepaald onderdeel van het lichaam. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt bijvoorbeeld dat massage van de buik kan helpen tegen pijn die wordt veroorzaakt door verstopping van de darmen. 

En dan hebben we nog de mentale gezondheid. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat mensen met MS die regelmatig gemasseerd worden zich beter voelden en minder stress ervoeren. Dit kan een grote invloed hebben op hoe je met je symptomen omgaat en je kwaliteit van leven, concludeerden de onderzoekers.

Wanneer is massage niet geschikt?

Maar massage is niet voor iedereen goed. Bijvoorbeeld wanneer er bij jou sprake is van: 

  • Oedeem (vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel) 
  • Osteoporose (botontkalking) 
  • Zweren  
  • Vergrote lever of milt 
  • Kanker 
  • Artritis 
  • Hartaandoening 
  • Zwangerschap 


Geldt dit voor jou? Ook hier geldt: overleg eerst met je huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige voordat je een afspraak voor een massage maakt.

Welke massage past bij jou?

Er zijn allerlei soorten massage, met allemaal een andere aanpak. Denk aan Zweedse massage, drukpuntmassage en shiatsu. Overleg met je arts als je niet zeker weet welke het beste bij jouw situatie en klachten past.

Bereid je voor op je massage-afspraak

Het is goed om je voor te bereiden op je eerste massagebehandeling. Zoals: 

  • Praat met je arts. Je huisarts of neuroloog kunnen goed inschatten of je baat kan hebben bij een massage, of dat het juist niet goed voor je is. 
  • Praat met je masseur. Die moet op de hoogte zijn van je MS-diagnose en welke klachten je hebt. Zo kan hij of zij daar de behandeling op aanpassen. Leg ook uit welke gebieden van je lichaam juist vermeden moeten worden – massagetherapie mag nooit pijn veroorzaken. 
  • Wees realistisch. Misschien merk je al iets van een eerste behandeling, voel je je heerlijk relaxed. Maar die effecten zullen waarschijnlijk snel verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat voor langdurige positieve effecten, je een of twee keer in de week een massage moet krijgen. Vraag je arts om advies als je twijfelt over hoe vaak je een afspraak moet maken. 

MAT-NL-2101132-v2.0-052023

Gerelateerd


Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Mindfulness en ontspanning bij MS

Omgaan met stress als je MS hebt