Onderzoek: meer hersenweefsel na cursus tweede taal

Nieuwe taal leren

Een nieuwe (tweede) taal leren kan het volume aan hersenweefsel in het taalgebied van de hersenen bij mensen met MS vergroten. Dat is de voorzichtige conclusie van Oostenrijkse onderzoekers.

De schade die multiple sclerose in je hersenen veroorzaakt, kan ertoe leiden dat je hersenweefsel sneller afneemt dan normaal. Dit noemen we hersenatrofie. Het kleine Oostenrijkse onderzoek toont echter aan dat de hersenen flexibel zijn. Het is bewijs voor zogeheten neuroplasticiteit: het vermogen van je hersenen om te veranderen en zich te herstructureren, door nieuwe banen te vormen en andere te versterken.

Cursus Engels

Aan het onderzoek deden 11 volwassenen mee met MS en 12 volwassenen zonder MS. Ze volgden allemaal dezelfde cursus van 8 weken om Engels te leren. Iedere week zaten ze drie uur in de klas en ook kregen ze huiswerk en andere opdrachten mee. Alle deelnemers kregen een MRI-scan voor en na de cursus. Ook werd de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven getest.

Meer hersenweefsel

Zowel bij de mensen met MS als de mensen zonder MS was het volume aan hersenweefsel na de cursus in het taalgebied in de hersenen toegenomen. Bij mensen met MS bleek daarnaast de kwaliteit van leven op het gebied van mentale gezondheid verbetert.

Meer onderzoek

De onderzoekers concluderen dat deze resultaten vragen om meer onderzoek naar de effecten in de hersenen van mensen met MS bij het leren van een tweede taal.

Iets nieuws leren?

Wil jij iets nieuws leren, een taalcursus volgen of iets anders doen wat je nog nooit hebt gedaan? Dan is het goed om jouw doel in kleine stapjes op te delen. Met ons stappenplan helpen we je te beginnen en jouw doel te bereiken.

Bronnen:
Learning a Second Language Linked to Increases in Brain Tissue and Quality of Life in Small Study of People with MS – National MS Society, 30 december 2019
Second language learning induces grey matter volume increase in people with multiple sclerosis – PLOS ONE, 23 december 2019

MAT-NL-2000326-v1.0-082021

Vond je deze informatie nuttig?