Uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen

  Leefstijl • Artikel

Die oude pantoffels. Datzelfde klassieke kapsel. Het gebruikelijke Chinese afhaalgerecht. Naarmate we ouder worden, wordt het steeds verleidelijker om vast te houden aan wat veilig en vertrouwd aanvoelt – om binnen onze comfortzone te blijven. Het zou tenslotte geen ‘comfortzone’ heten als het niet comfortabel aanvoelde. En er is niets mis mee om je op je gemak te willen voelen.

Maar is comfortabel altijd het beste? Wat als het aangaan van ongemakkelijke nieuwe situaties je zou helpen om meer uit je leven te halen? Niemand heeft ooit iets nieuws ontdekt door zich aan dezelfde oude routine te houden.

Vind je het te gemakkelijk om in je comfortzone te blijven? Ontdek het hieronder ...

  Door meer open gesprekken te voeren met de mensen die het dichtst bij je staan, begrijpen zij beter hoe het leven met MS echt voor jou is en welke ondersteuning je nodig hebt.

  Klik op het oranje vlaggetje om meer te onthullen.

  Barbara's verhaal

  Barbara had nooit kunnen bedenken dat ze haar diepste, donkerste geheimen zou publiceren in een boek over haar leven als een moeder met MS. Maar zich openstellen voor de wereld heeft haar geholpen meer te halen uit haar leven met MS.

  “Uit mijn comfortzone stappen was zo moeilijk. Voordat ik op 'Publiceren' drukte, haalde ik diep adem, voelde me heel dapper en toen deed ik het. Het naar buiten brengen van de realiteit van leven met MS is tegelijkertijd verfrissend, angstaanjagend en opwindend. Ik heb er nooit spijt van gehad."

  Barbara
  Heeft MS

  Als je het niet prettig vindt om de deur uit te gaan vanwege je MS, neem dan contact op met je neuroloog. Samen kun je een manier vinden om uit je comfortzone te stappen.

  1/3

  In een enquête onder meer dan 1000 mensen met relapsing-remitting MS, zei 1/3 dat ze niet zo vaak naar buiten gaan omdat ze zich schamen voor hun symptomen.

  Je zou nooit vanwege je MS een compromis moeten sluiten over wat je graag doet of waar je naartoe gaat.

  Als je het niet prettig vindt om het huis te verlaten vanwege je MS, vraag dan een vriend om ondersteuning. Die kan helpen als je last hebt van symptomen zoals een klapvoet of vermoeidheid. En doordat je iemand aan je zijde hebt die je vertrouwt, krijg jij het extra zelfvertrouwen dat nodig is om uit je comfortzone te stappen.

  Je bent niet alleen!

  Het idee om open te zijn over je MS kan je een ongemakkelijk gevoel geven. Maar als je eerlijker bent tegenover je zorgverlener en de mensen om je heen, zorg je ervoor dat je de best mogelijke ondersteuning krijgt. Op het moment en op de manier die jij nodig hebt.

  Hannah's verhaal

   Hannah worstelde mentaal met haar MS-diagnose, maar vond het gemakkelijker om niets te zeggen. Toen ze eindelijk de moed vond om open te zijn tegenover haar neuroloog, kon hij haar geruststellen en in contact brengen met een therapeut. Uiteindelijk betekende dit dat Hannah een veel positievere persoon werd en veel beter met dingen kon omgaan.

   "Voordat ik uit mijn comfortzone stapte, voelde ik me vreselijk. Ik was nerveus en bang dat mensen me raar vonden of dat ze me niet serieus zouden nemen. Maar toen ik dat deed, veranderde alles."

   Hannah
   Heeft MS

Het is gemakkelijk om binnen je comfortzone te blijven hangen, maar het betekent niet dat je daar moet blijven.

Als je het gevoel hebt dat je een duwtje in de rug nodig hebt, kun je als volgt beginnen met die eerste paar stappen ...

  Maar het kan ook (soms na een tijdje) opwindend en bevrijdend zijn.

  Hier vind je het verhaal dat je kan motiveren om het te proberen …

  Lees meer

  Nerveus illustratie

  Het is niet nodig om alles in één keer te veranderen.

  Bekijk dit geweldige advies voor het vergroten van je zelfrespect en het opbouwen van je zelfvertrouwen, stapje voor stapje ...

  Lees meer

  Zelfvertrouwen

  Het stellen van persoonlijke doelen is een geweldige manier om te weten wat je wilt bereiken. Door ze op te splitsen in beheersbare, meetbare stappen, is de kans groter dat je je doel bereikt.

  Ga aan de slag met jouw MS-functioneringsgesprek.

  Begin nu

  Doelen illustratie

  Het leven met MS kan overweldigend zijn, waardoor je de focus op andere dingen die belangrijk voor je zijn kunt kwijtraken.

  Technieken zoals mindfulness kunnen helpen de focus te houden en je hoofd leeg te maken, vooral op het werk waar het bijzonder moeilijk kan zijn om je te concentreren.

  Ontdek meer

  Focus illustratie

En bedenk dat je het niet alleen hoeft te doen!

Praten over wat je wilt bereiken, met je zorgverlener en de mensen die het dichtst bij je staan of zelfs met een MS-steungroep, kan de eerste stap zijn om uit je comfortzone te komen. Hun steun kan van onschatbare waarde zijn en kan je helpen het best mogelijke leven te leiden.

Vraag jezelf af, is het tijd dat je uit je comfortzone stapt?

  * De wereldwijde vs.MS-enquête vroeg 1.075 mensen met relapsing-remitting MS en 580 zorgpartners naar de impact van MS op hun leven.

  • MS global survey of people living with relapsing MS (RMS) and RMS care partners. 2015.

MAT-NL-2000291-v3.0-042023

Gerelateerd


10 tips voor meer zelfvertrouwen

Jouw stappenplan voor het bereiken van doelen