Sociale activiteiten

Hobby’s, vakantie, sporten

Met MS zul je misschien je leven moeten aanpassen, maar ontspanning, sociale contacten, bewegen en vakantie zijn misschien júist voor jou heel belangrijk. Ontspannen, van de zon genieten, je conditie op peil houden en sociale contacten dragen immers bij aan je zelfvertrouwen en geven nieuwe energie.

Bronnen MS en reizen naar warme landen:

a. Informatie over warmte-intolerantie vind je hier op MSdeBaas
b. Omgaan met warmte, Hittegevoeligheid bij MS | MSweb 
c. MS Zorg NL geeft tips over omgaan met warmte en heeft een link naar de webshop voor verkoelende kleding.

Bronnen MS en vakantie & medicatie mee op reis/aangepaste vakantiewoningen:

d. Medicijnen mee op reis, waar moet je aan denken? Kan je je medicatie meenemen, moet het gekoeld bewaard worden, heb je een medicatieformulier voor bij de douane nodig? Geadviseerd wordt om je medicatie juist in je handbagage te doen, met eventueel een Engelstalige verklaring (via je apotheek op ziekenhuisbriefpapier), dat het voor persoonlijk gebruik is. Meer informatie vind je op de website van de rijksoverheid.
e. Voor minder valide mensen en rolstoelafhankelijke mensen heeft het Beatrix Fonds een website met speciaal voor minder valide mensen uitgeruste huisjes die je kunt huren
f. Belangrijke tip w.b. je zorgverzekering: bel voordat je op vakantie gaat met je zorgverzekering. Vraag hen waar je heen moet bij een schub tijdens je vakantie. Vaak is het beter om niet in privékliniek terecht te komen die je zelf moet betalen! Check vooraf wat je zorgverzekering vergoed.

Bronnen MS en hobby’s/ dagje weg:

g. Activiteiten ( Musea/dierentuinen/pretparken): check website of er speciale voorzieningen zijn.
h. Hoe je kunt omgaan met vermoeidheid en balans houden tussen energie versus leuke dingen doen, gezin, werk en rust.

Bronnen MS en bewegen/sporten:

i. Waarom is sporten als je MS hebt zo belangrijk? Een artikel over de positieve effecten.
j. In een artikel op Platform MS vind je wat dansen kan betekenen voor je MS. Er zijn verschillende dansscholen door heel Nederland die lessen aanbieden. Gebruik Google om te kijken of er bij jou in de buurt lessen worden georganiseerd.

MAT-NL-2000528 v2.0-122023