Pijn en vermoeidheid

Pijn en vermoeidheid bij MS

Lees meer over de pijn en vermoeidheid die je kunt ervaren als je multiple sclerose (MS) hebt, en hoe je met deze symptomen om kunt gaan.

Praat erover met je neuroloog als pijn of vermoeidheid een grote negatieve invloed hebben op jouw kwaliteit van leven.

  Als je MS hebt, kun je last hebben van een overweldigende vermoeidheid. Het is voor veel mensen met MS het vervelendste en ingrijpendste symptoom. Deze vermoeidheid is niet de gewone moeheid die je voelt na een drukke dag. Het is een extreme vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak.

  Hoe moe jij je voelt kan van dag tot dag verschillen. Het kan zich ook uiten in onverwachte dingen. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor:

  • het gevoel dat je minder controle hebt over je ledematen, die zwaar aan kunnen voelen. Hierdoor is het moeilijker om voorwerpen vast te houden of te schrijven.
  • evenwichtsproblemen
  • problemen met zicht
  • concentratieproblemen


  “Door mijn vermoeidheid leef ik afgezonderd van anderen. Ik ben er door aan mijn bed gekluisterd. Ik weet niet wat ik moet doen.”
  Amy, heeft MS.

  Vermoeidheid kan een hele grote negatieve invloed hebben op je leven. Het kan frustrerend zijn om uit te moeten leggen aan anderen wat vermoeidheid met je doet.

  Een van de manieren om vermoeidheid aan te pakken, is een oplossing te zoeken voor eventuele slaapproblemen. Je neuroloog of MS-verpleegkundige kan kijken welke behandelingen invloed hebben op je slaap. Probeer ook te bewegen of te sporten, of pas bijvoorbeeld je werktijden aan.

  Wanneer je merkt dat je vermoeidheid erger wordt op bepaalde momenten of na bepaalde activiteiten, houd hier dan een dagboek van bij. Dit kan je helpen bij het bespreken van dit symptoom met je neuroloog en MS-verpleegkundige.

  Pijn is een veelvoorkomend symptoom bij MS, en kan een van de moeilijkste zijn om mee om te gaan. Pijn wordt op verschillende manieren ervaren en beschreven. Sommigen ervaren het als een beklemmend, benauwend, koud, heet of brandend gevoel, terwijl het voor anderen als een strakke band om de borst voel (de zogeheten MS hug).

  Pijn hebben kan een vermoeiende en emotionele ervaring zijn, en zorgen voor veel stress en angst.

  Zorg dat je met je neuroloog praat als je last hebt van pijn. Vertel ook wat je niet meer kunt doen vanwege de pijn.

  Je kunt pijn hebben bij MS door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld doordat je spierzwakte compenseert en daardoor andere spieren te veel gebruikt. Ook kan je last hebben van pijn als gevolg van zenuwschade. Dit noemen we neuropathische pijn. Hierdoor kun je pijn hebben bij activiteiten die normaal gesproken geen pijn zouden opleveren.

  Afhankelijk van de pijn en jouw eigen voorkeuren, kan je neuroloog of MS-verpleegkundige vrij verkrijgbare pijnstillers aanraden, oefeningen, massage, cognitieve therapie of ontspanningstechnieken.

Praat met je arts over de symptomen die je ervaart en op welke dingen in je leven jij moet inleveren door die symptomen.

Wil je meer weten? Lees meer over het monitoren van je MS-symptomen. Dit helpt je ervoor te zorgen dat de negatieve invloed van symptomen op jouw leven zo klein mogelijk blijven.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2000411-v4.0-112023

Gerelateerd


Symptomen monitoren

De symptomen van je MS monitoren

De symptomen die je als je multiple sclerose (MS) hebt, kunt ervaren, kunnen onvoorspelbaar zijn. Het bijhouden van eventuele veranderingen in je...

Persoonlijke gids

Persoonlijke gids om met je arts te praten

Maak een persoonlijke gids om je te helpen om openhartig met je neuroloog of MS-verpleegkundige te praten tijdens je volgende bezoek.