Warmte-intolerantie

Warmte-intolerantie

Ongeveer 80 procent1 van de mensen met MS heeft last van warmte. Bijvoorbeeld bij warm weer, of bij het uitvoeren van activiteiten waarbij de lichaamstemperatuur stijgt, zoals zonnebaden, sporten, of het nemen van een warme douche of bad. Je kunt dan (tijdelijk) meer last hebben van je MS-symptomen. We noemen dit warmte-intolerantie.

Hoeveel last je hiervan hebt, is per persoon verschillend. Ook de vorm van MS speelt hierbij een rol.

  Als je MS hebt, wordt de signaaloverdracht van je hersenen naar je lichaam verstoord. Een verhoogde lichaamstemperatuur versterkt deze verstoring. Door warmte kunnen zenuwsignalen tijdelijk extra worden vervormd. Door warmte-intolerantie kunnen MS-klachten tijdelijk verergeren. Belangrijk om te weten is dat een verhoogde lichaamstemperatuur geen invloed heeft op (een verergering van) de schade aan de zenuwen zelf.

  Bijna elke MS-klacht kan worden versterkt door warmte. Dit kan al bij een stijging van de lichaamstemperatuur van een kwart tot halve graad Celsius. Warmte-intolerantie bij mensen met MS kan de volgende meest voorkomende symptomen of klachten doen toenemen:

  • Gevoelloosheid van de armen of benen
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Wazig zien of problemen met het gezichtsvermogen (het zogenaamde Uthoff-syndroom of -fenomeen)


  Zodra de warmtebron of oorzaak van de lichaamstemperatuurstijging is verdwenen, nemen de verergerde klachten meestal snel af.

  Het is belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert. Merk je een groot verband op tussen de toenemende klachten van MS en warm weer? Of merk je dat bepaalde activiteiten de lichaamstemperatuur doen laten stijgen en krijg je meer klachten?

  De volgende praktische tips kunnen je ondersteuning bieden:

  • Wanneer je op vakantie gaat naar een land met een warm klimaat, boek dan een verblijf met airconditioning.
  • Ga je een inspannende activiteit ondernemen? Zorg er dan voor dat je verkoelende producten gebruikt, zoals een koelvest. Of neem voor en na het sporten een verkoelende douche.
  • Draag luchtige, ademende kleding.
  • Het drinken van koude drankjes of waterijsjes kan ook voor tijdelijke verkoeling zorgen.

  Er zijn ook mensen met MS die aangeven dat kou invloed heeft op de verergering van hun klachten of dat zowel warmte als kou een negatieve invloed hebben op hun MS.

  Heb je veel kou- of warmteklachten? Neem dan contact op met iemand van je MS-behandelteam. Zij kunnen samen met jou op zoek gaan naar maatregelen die kunnen helpen om de klachten te verminderen of om zo goed mogelijk met je klachten om te gaan.

  1. Sanofi Genzyme vs MS onderzoek

  2. Scott L. Davis, Thermoregulation in multiple sclerosis, November 2010 Vol. 109 no. 5, 1531-1537

  3. AT White, Effect of precooling on physical performance in multiple sclerosis, Multiple Sclerosis (2000) 6, 176±180
  4. Petajan JH, et al. (1996) Impact of aerobic training on fitness and quality of life of multiple sclerosis patients.
  5. Ann Neurol 39: 432 ± 441.https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Heat-Temperature-Sensitivity
  6. https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/05/17/ms-tips-to-survive-summer-heat/
  7. https://www.verywellhealth.com/heat-intolerance-and-ms-2440799

MAT-NL-2001320-v3.0-052023

Gerelateerd


Symptomen monitoren

De symptomen van je MS monitoren

De symptomen die je als je multiple sclerose (MS) hebt, kunt ervaren, kunnen onvoorspelbaar zijn. Het bijhouden van eventuele veranderingen in je...

Op reis met MS

Op reis met MS

Ook als je multiple sclerose hebt kun je op reis gaan. Met onze tips helpen we je alvast op weg.

Persoonlijke gids

Persoonlijke gids om met je arts te praten

Maak een persoonlijke gids om je te helpen om openhartig met je neuroloog of MS-verpleegkundige te praten tijdens je volgende bezoek.