Wel of geen MS?

Criteria MS

Het stellen van de diagnose MS is niet eenvoudig. Er is helaas geen test die meteen duidelijkheid geeft. Artsen en specialisten hebben daarom afspraken gemaakt over de omstandigheden waarbij sprake is van MS. Criteria dus, waarmee officieel ‘MS’ kan worden vastgesteld. Deze zijn:

  • Er moet sprake zijn van meerdere ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Deze ontstekingen moeten op verschillende momenten zijn vastgesteld. Bijvoorbeeld door MRI-scans.
  • Het moet zeker zijn dat de klachten en symptomen niet door iets anders dan MS komen. Een groot deel van het onderzoek om de diagnose MS te stellen is daarom ook gericht op het uitsluiten van andere ziektes.
  • Voor patiënten die vanaf het begin langzaam achteruit gaan, geldt dat deze achteruitgang al minstens een jaar voortduurt. Daarnaast moet aangetoond worden dat er ontstekingen en/of littekens zijn ontstaan in de hersenen of het ruggenmerg.

Kan de diagnose MS door de punten die we hierboven noemen niet worden gesteld, dan kan er nog wel sprake zijn van een Clinically Isolated Syndrome (CIS). Er is dan ‘maar’ één periode van klachten geweest, waarbij wel verharde plekken in het zenuwstelsel zijn gevonden. Wanneer je nogmaals een periode van klachten ervaart, kan de arts dan mogelijk wel de diagnose MS stellen.

    Omdat de diagnose ‘multiple sclerose’ zo moeilijk te stellen is, is het geen uitzondering wanneer de neuroloog je een second opinion adviseert. In dat geval zal een tweede specialist een beoordeling over je gezondheid geven.

    Denk je dat je MS hebt? Alhoewel MS een raadselachtige ziekte is en het stellen van de diagnose tijd kost, is het belangrijk dat je hierover praat met je huisarts. De huisarts is ook degene die jou kan doorverwijzen naar een neuroloog. Wanneer je MS hebt zijn er tegenwoordig meerdere behandelopties om te voorkomen dat je achteruitgaat. Over het algemeen geldt dat hoe eerder je de symptomen van MS kunt bestrijden of kunt voorkomen dat je achteruitgaat, hoe beter.

MAT-NL-2300534-v1.0-52023

Gerelateerd


Vormen van MS

Vormen van MS

Er zijn 4 vormen van MS. Welke zijn dat en wat zijn hun kenmerken?

Introductie in multiple sclerose

Wat is MS

Omdat MS voor iedereen anders is, is niet te zeggen welke invloed de aandoening op jouw leven zal hebben. Wel weten we dat MS een neurologische...

Woordenlijst

Woordenlijst

Als je de diagnose MS krijgt, krijg je ineens ook te maken met termen waar je eerder nooit van hebt gehoord. In onze woordenlijst leggen wij uit wat ze betekenen.