Klapvoet
Klapvoet bij multiple sclerose wordt veroorzaakt door spierzwakte of een verstoring van signalen tussen de hersenen en de benen. Met een klapvoet heb je een grotere risico op struikelen en vallen. Het is niet bekend hoeveel mensen met MS last krijgen van een klapvoet.
- Trek schoenen aan die goed zitten. Schoenen met veters of klittenband blijven langer goed aansluiten dan instappers. Laarzen geven ook ondersteuning aan je enkels.
- Let op waar je loopt, concentreer je tijdens het lopen en blijf alert. Als het kan, plan dan van tevoren je route, zodat je obstakels zoveel mogelijk kunt vermijden.
- Probeer zo min mogelijk rommel in je huis te hebben, zodat je daar niet over kunt struikelen. Gebruik antislipmateriaal onder bijvoorbeeld badkamermatten en deurmatten. Of haal alle matten weg. Zorg dat er geen losse kabels in je huis lopen waarover je kunt struikelen.
- Foot drop – Multiple Sclerosis Trust, last updated 1 April 2018
- Drop foot: Causes, Treatments, and More – Healthline, last updated 7 March 2022
- Foot Drop in MS – Multiple Sclerosis News Today – last updated 23 October 2019
Bij een klapvoet doet je voet niet wat jij wilt. Bij het lopen klapt je voet bij iedere stap op de grond of sleept hij achter je aan waardoor je makkelijk achter tegels en andere oneffenheden blijft haken. Met een klapvoet is het moeilijker om een trap op te lopen of te wandelen over een ongelijke grond, en heb je een groter risico om te vallen.
Veel mensen met een klapvoet passen hun manier van lopen aan. Bijvoorbeeld door hun been hoger op te trekken dan normaal. Dit kost veel energie en kan later leiden tot andere problemen, zoals heup- en rugklachten en moeite met balans houden.
Klapvoet wordt veroorzaakt door spierzwakte in de enkel, of doordat het signaal van en naar het brein verstoord is door zenuwschade. Als het zenuwsignaal verstoord is, kun je niet meer je voet in de juiste hoek neerzetten tijdens het lopen.
Andere MS-symptomen kunnen een klapvoet verergeren. Zoals gevoelloosheid en tintelingen in je voeten, waardoor het moeilijker wordt om je voet op de juiste manier neer te zetten. Of spierzwakte en spasticiteit in je beenspieren.
Als je tijdens het lopen moeite hebt met het optillen van het voorste deel van je voet, heb je misschien last van klapvoet. Als je je zorgen maakt over je loopvaardigheid, neem dan contact op met je neuroloog of MS-verpleegkundige.
Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij het omgaan met een klapvoet.
Wat je zelf kunt doen
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan je helpen om je voet- en enkelspieren te versterken. Ook kan een fysiotherapeut andere symptomen behandelen die de klapvoet verergeren, zoals spasticiteit of een verkeerde manier van lopen.
Enkel-voet-orthese (EVO)
Een enkel-voet-orthese is een onderbeenspalk die de voet en enkel in de juiste positie houdt bij het lopen. Een EVO sluit goed aan op je been, zodat hij niet zichtbaar is onder je kleding.
Functioneel Elektro Stimulatie (FES)
Met functioneel elektro stimulatie worden door middel van een klein apparaat korte pulsen gegeven aan de zenuwen om de spieren te activeren tijdens het lopen. Informeer bij je fysiotherapeut of dit een hulpmiddel is dat voor jou kan werken.
MAT-NL-2300043 v1.0-102024
Gerelateerd
Beweging en zien
Hier beschrijven we de meest voorkomende fysieke symptomen die je kunt ervaren als je MS hebt, en hoe je er in je dagelijks leven mee om kunt gaan.
De symptomen van je MS monitoren
De symptomen die je als je multiple sclerose (MS) hebt, kunt ervaren, kunnen onvoorspelbaar zijn. Het bijhouden van eventuele veranderingen in je...
Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS
Als je multiple sclerose hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in beweging blijft. We hebben 9 bewegingsprogramma’s op een rij gezet waar jij...