Soorten behandeling MS

Soorten behandeling MS

Wanneer je de diagnose MS hebt gekregen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met behandeling begint om verdere schade te beperken. Vaak bestaat behandeling uit een combinatie van medicatie en behandelingen van specialisten zoals een revalidatiearts, fysiotherapeut, of ergotherapeut.

Medicatie die de achteruitgang van de ziekte remt

Er zijn veel verschillende geneesmiddelen die het ziekteproces van MS kunnen afremmen. Deze worden ‘Disease Modifying Therapies’ (DMT) genoemd. Welk middel voor jou het beste werkt, is soms een zoektocht. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van MS, de werking van het middel, de bijwerkingen en jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

Eerstelijns en tweedelijns middelen
De geneesmiddelen worden aan de hand van de ernst en vorm van MS ingedeeld.

Zogenaamde ‘eerstelijns middelen’ zijn: Aubagio, Tecfidera, Avonex, Betaferon, Copaxone, Plegridy, Rebif en Zeposia. Dat wil zeggen dat ze kunnen worden gebruikt door mensen met MS die nog geen behandeling hebben gehad of een mildere vorm van MS hebben. Ook wordt er soms binnen de eerste lijn overgestapt.

Zogenaamde 'tweedelijns middelen' zijn: Gilenya, Mavenclad, Tysabri en Lemtrada* Dat wil zeggen dat ze kunnen worden gebruikt bij een ernstigere vorm van MS, of na een switch vanaf een eerstelijns middel.

Ocrevus is geregistreerd voor zowel de eerste lijn als de tweede lijn. Dat wil zeggen dat Ocrevus  gebruikt kan worden bij mensen met MS die een ernstigere vorm van MS hebben, als ze nog geen behandeling hebben gehad én na een switch van een eerstelijns geneesmiddel.

Mayzent is een tweedelijns middel dat is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met secundaire progressieve multiple sclerose (SPMS) met actieve ziekte.

*Lemtrada kan ook in de eerste lijn toegepast worden wanneer de MS zich snel ontwikkelt.

De geneesmiddelen zijn in verschillende vormen beschikbaar, namelijk als tablet, als onderhuidse injectie of als infuus (in de bloedbaan).

MAT-NL-2001479-v2-072021

Medicatie tegen de duur en ernst van schubs

Als je MS hebt, zul je meer dan eens te maken krijgen met een periode van opvlamming of verergering van klachten. Met name als je gediagnosticeerd bent met relapsing-remitting MS (RRMS). We noemen zo'n periode een ‘schub’ (spreek uit: sjoep). Bepaalde medicijnen kunnen de ernst en de duur van een schub afremmen. Bij mensen met RRMS zijn vaak ontstekingen in de hersenen te zien. Bepaalde hormonen, genaamd ‘corticosteroïden’, remmen deze ontstekingen af. Toediening gebeurt via een infuus of via een kuur met tabletten van een aantal dagen.

Behandelingen die de symptomen van MS bestrijden


Iedereen met MS zal in meer of mindere mate te maken krijgen met klachten. Welke klachten dat precies zijn verschilt per persoon. Zo kun je denken aan vermoeidheid, problemen met de ogen, problemen met lopen, geheugenstoornissen, spierzwakte, problemen bij de seksualiteit, gevoelsstoornissen en/of klachten bij het plassen en de stoelgang. Mocht je hiermee te maken krijgen, dan kun je met je arts overleggen welke behandeling geschikt is om deze symptomen te bestrijden.

Multidisciplinaire MS behandeling


Bij MS is de neuroloog de hoofdbehandelaar. De klachten door MS kunnen zo van invloed zijn op het dagelijks leven dat andere specialismen nodig zijn om het leven met MS gemakkelijker te maken. Denk daarbij aan behandelingen van specialisten zoals een revalidatiearts, oogarts, seksuoloog, uroloog, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, diëtist of psycholoog.

MAT-NL-2000299

Vond je deze informatie nuttig?