Zware armen

persoon die armen voor zich uit houdt

Sommige mensen met MS hebben regelmatig het gevoel dat hun armen heel zwaar zijn. Het is belangrijk om te weten hoe dat komt en hoe deze klachten te behandelen zijn.  

Heb jij zelf last van een zwaar en zwak gevoel in je armen? Praat erover met je neuroloog.

Zware armen kun je op verschillende manieren ervaren. Het kan een klein ongemak zijn of je gewone activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Mensen met MS noemen zware armen ook vaak in combinatie met spierzwakte. 
 
Sommige taken kunnen moeilijker worden door zware armen. Zoals typen, scheren of andere dingen waarbij je je handen nodig hebt. 
Bij sommigen is het altijd aanwezig, bij anderen komt het ineens op. Misschien duurt het een paar uur, misschien voel je het maar aan één kant, misschien voel je je armen ineens trillen. 
 
Mensen die er vaak last van hebben, proberen  op hun ‘goede’ dagen zo veel mogelijk proberen te doen. Dan wassen ze hun haar, omdat ze niet zeker weten of ze er de volgende dag voldoende kracht voor hebben. 
 
Zware armen kan ook betekenen dat je misschien je werk niet meer kunt doen, of niet meer op de manier die je gewend was. 

Het gevoel van zware armen is meestal een gevolg van spierzwakte. Spierzwakte is een van de meest voorkomende symptomen van MS. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals spieren te weinig gebruiken, zenuwschade, fatigue (vermoeidheid veroorzaakt door MS) of het kan een teken zijn dat een schub (relapse) in aantocht is. 
 
Het verdwijnen van myeline en beschadigde zenuwen 
MS is een auto-immuunziekte die schade veroorzaakt aan de myelineschede. Dit is het beschermende laagje dat om de zenuwen in het centraal zenuwstelsel zitten. Ook beschadigt het de zenuwen zelf. Deze schade in de zenuwen noemen we laesies. 
 
Bij mensen met MS hebben de aanvallen van het immuunsysteem effect op de manier waarop de zenuwen werken. Deze aanvallen kunnen zwakte veroorzaken (zoals in de armen), stijfheid, spasmes, pijn en problemen met bewegen. Ook kunnen mensen met MS problemen hebben met zicht (zoals onscherp zien of verlies van gezichtsvermogen), blaasproblemen of darmproblemen. 
 
Spierafbraak 
Spierafbraak ontstaat als mensen hun spieren niet meer gebruiken. Wanneer spieren niet regelmatig worden gebruikt, worden ze kleiner (ook wel spieratrofie genoemd) en zwakker. Dit levert voor veel mensen met MS een uitdaging op. Want het is niet altijd makkelijk om actief te blijven als je last hebt van vermoeidheid, warmte-intolerantie of bewegingsproblemen. Na verloop van tijd kan het niet gebruiken van de spieren leiden tot zwakke armen die zwaar voelen. 
 
Fatigue (vermoeidheid) 
Fatigue, of extreme vermoeidheid veroorzaakt door MS, is een van de meest voorkomende MS-symptomen. Ongeveer 80 procent van de mensen met MS krijgt ermee te maken. Fatigue kan bijdragen aan spierzwakte. 
 
Spierzwakte als bijwerking van medicijngebruik 
Sommige mensen ervaren spierspasmes als symptoom van MS. Neurologen kunnen hiervoor medicijnen voorschrijven. Als bijwerking kunnen deze spierzwakte veroorzaken.  
 
Spierzwakte is ook een bijwerking bij verschillende ziekteremmende behandelingen voor MS (DMT’s). Dit is meestal tijdelijk en hangt meestal samen met andere bijwerkingen, zoals griepachtige klachten.

Als je last hebt van zware armen is het belangrijk dat je dit bespreekt met je arts. Die kan samen met jou bekijken wat de beste behandeling is. Verschillende soorten behandelingen kunnen helpen. 
 
Fysiotherapie en ergotherapie 
Fysiotherapeuten kunnen een bewegingsplan voor je opstellen om je armen gezond en sterk te houden. Ze kunnen je ook helpen met oefeningen die de oorzaak van je spierzwakte helpen aan te pakken. 
 
Ergotherapeuten kunnen je helpen met manieren vinden om de dagelijkse taken uit te voeren als zware armen dit lastig maken. Ze laten je zien hoe je deze taken op een andere manier kunt doen. 
 
Blijf in beweging 
Als spierafbraak en spieratrofie je spieren verzwakken, dan is het belangrijk om toch te blijven bewegen. Bewegen draagt er namelijk ook aan bij dat je minder kans hebt op het ontwikkelen van andere aandoeningen. Zoals een hoge bloeddruk, wat veel voorkomt bij mensen met MS.  
 
Ben je op zoek naar wat tips? Kijk of er in ons overzicht van bewegingsprogramma’s iets tussen zit wat jou aanspreekt. 
 
Zoek manieren om met vermoeidheid om te gaan 
Hebben je zware armen te maken met vermoeidheid? Praat dan met je neuroloog over hoe je met vermoeidheid kunt leren omgaan. Vul de persoonlijke gids in om je voor te bereiden op het gesprek. En bekijk onze video’s over vermoeidheid voor meer informatie.

MAT-NL-2200085 v1.0-012022

Bedankt voor je feedback!