3 minuten leestijd

Wat zijn relapses en remissies?

Relapses en remissies

Ongeveer 85% van de mensen met multiple sclerose ervaart relapses en remissies. Wat betekent dit, wat kun je verwachten en hoe kun je ermee omgaan?

“Tijdens mijn eerste grote relapse moest ik me ziekmelden op mijn werk en het maakte me boos dat ik niet echt iets voor mezelf kon doen.” – Hannah, heeft MS2

In het kort: relapses en remissies1

 • Een relapse is een periode waarin oude of nieuwe symptomen de kop opsteken. Deze periode kan dagen duren, maar ook maanden.
 • Met remissie wordt de periode bedoeld na een relapse waarin de symptomen verdwijnen; ook wel herstel van de relapse.

  Je hebt een relapse (ook wel schub of aanval genoemd) wanneer je nieuwe symptomen ervaart of wanneer oude symptomen terugkomen. De symptomen verdwijnen daarna weer gedeeltelijk of helemaal.1
  Een relapse kan 24 uur duren, maar ook een aantal weken of zelfs langer.3

  Om er zeker van te zijn dat jouw symptomen horen bij een relapse van MS, kan je arts een aantal dingen controleren. Er is mogelijk sprake van een relapse wanneer:

  •    je MS-symptomen ten minste 24 uur hebben geduurd
  •    je geen koorts of infectie hebt
  •    de MS-symptomen zich openbaarden ten minste 30 dagen nadat een vorige relapse begon
  •    er geen andere reden is voor je MS-symptomen, zoals bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen die je gebruikt.

  Geen twee relapses zijn hetzelfde. Relapses variëren in hoe ernstig ze zijn en hoeveel schade ze toebrengen aan je zenuwstelsel.3  Ze kunnen met verschillende geneesmiddelen worden behandeld:

  • Steroïden. Deze kunnen je helpen om je beter te gaan voelen. Maar ze kunnen de schade die de multiple sclerose op de lange termijn toebrengt (ook wel ziekteprogressie genoemd) aan je brein niet vertragen of voorkomen.
  • Ziektemodificerende behandelingen (DMT's, Disease Modifying Therapies). DMT’s kunnen de ziekte veranderen, de progressie vertragen en het aantal MS-relapses verminderen.


  Het geeft jezelf en je neuroloog inzicht wanneer je zoveel mogelijk over je MS-relapses en symptomen noteert in een dagboek of in je telefoon. Dit kan je helpen veranderingen bij te houden en je arts of MS-verpleegkundige op de hoogte te houden van hoe het met je gaat.

  • Het is altijd het beste om te praten met je arts of MS-verpleegkundige als je symptomen ervaart, vooral als deze ernstig zijn of als ze gedurende de tijd erger worden. Tips voor het gesprek met je neuroloog en/of verpleegkundige vind je hier.
  • Het is ook belangrijk om kleinere veranderingen te noteren, omdat je hieraan op de lange termijn gewend raakt. Maar deze kleine veranderingen kunnen zich opstapelen en je dagelijks leven en welzijn aanzienlijk beïnvloeden.
  • Je arts of MS-verpleegkundige kan je ook helpen te herkennen of je wel of geen relapse hebt gehad.

  1. Relapsing remitting (RRMS). Available at: https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/types-of-ms/relapsing-remitting-rrms Last accessed: September 2017.
  2. The many changing emotions of MS. Available at: https://www.theworldvsms.com/many-changing-emotions-ms-2/ Last accessed: August 2017.
  3. Steroids (metylprednisone). Beschikbaar op: https://www.mstrust.org.uk/a-z/steroids-methylprednisolone . Laatste toegang: september 2017.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2000297-v2.0-052023

Gerelateerd


Hoe RRMS verergert

Hoe RRMS kan verslechteren

Welke vorm van MS je ook hebt, het verloop is per individu onvoorspelbaar. RRMS – de meest voorkomende vorm van MS – kan een aantal duidelijke fasen...