MS en jeuk

Mieren op een boomschors

Veel mensen met MS hebben te maken met jeuk die geen oorzaak lijkt te hebben. Hoe meer je krabt, hoe meer jeuk je lijkt te krijgen. Hoe dit kan? In dit artikel leggen we je het uit. 

Als je MS hebt, is de kans groot dat je weleens (of vaak) last hebt van gevoelsstoornissen. Dan lijkt het alsof er met naalden in je huid wordt geprikt of ervaar je een brandend of tintelend gevoel. Of lijkt het alsof een hele mierenkolonie over je heen wandelt. Op dat moment geven je zenuwen een verkeerd signaal af. Ook jeuk kan zo’n gevoelsstoornis zijn. Dan noemen we het pruritus sine materia (jeuk zonder huidafwijkingen). Net als veel andere symptomen kan jeuk plotseling opkomen en weer even snel verdwijnen. Het kan enkele seconden duren, een paar minuten of soms langer.

Overal op het lichaam

De jeuk kan overal op het lichaam ontstaan. Sommige mensen krijgen last van jeuk bij hitte, bij anderen kan het opkomen bij beweging of aanraking. Het komt vaak ’s nachts op en kan zo erg zijn dat je er wakker door wordt.

    Jeuk is een veelvoorkomende klacht bij mensen met MS. Het hoeft niet de multiple sclerose zelf te zijn die jeuk veroorzaakt. Sommige ziekteremmende behandelingen (DMT’s) worden via injectie toegediend. Dat kan zorgen voor een jeukend gevoel op de plek van de injectie. Ook kun je een allergische reactie krijgen op medicatie en dat kan zorgen voor jeuk. En van sommige behandelingen is jeuk een bijwerking.

    Als je jeuk niet te erg is, is er geen behandeling nodig. Meestal gaat het vanzelf weer over. Maar als de jeuk zo ernstig en langdurig is dat het je hindert in je dagelijkse leven, is het aan te raden om hier met je neuroloog over te praten. Er zijn behandelingen die jeuk die veroorzaakt wordt door een neurologische aandoening (zoals MS) kunnen verminderen. 
     
    Ook mindfulness en cognitieve gedragstherapie kunnen je helpen om te leren gaan met jeuk.

    Het is verleidelijk om te krabben als je jeuk hebt. Maar daardoor kan het juist erger worden. Hard krabben kan bovendien leiden tot beschadiging van je huid en infecties. Je kunt proberen om de jeuk te verminderen door er ijs of een koud kompres op te houden. Kou werkt sterker dan jeuk en zorgt voor ‘verwarring’ in de signalen die je zenuwen doorgeven. Vouw ijs altijd in een handdoek of theedoek, leg het nooit rechtstreeks op je huid en gebruik het niet langer dan een kwartier of twintig minuten.

MAT-NL-2200574 v2.0-112023

Gerelateerd


voetafdrukken in zand

Klapvoet

Klapvoet bij multiple sclerose wordt veroorzaakt door spierzwakte of een verstoring van signalen tussen de hersenen en de benen.

Jeuk bij MS

Meer kennis over oorzaak jeuk bij MS

Als je multiple sclerose hebt, kun je last hebben van een aanhoudend tintelend of jeukend gevoel. Onderzoekers hebben nu het neurale netwerk ontdekt...

oog

Oogzenuwontsteking

Een oogzenuwontsteking (optic neuritis) is voor 15 tot 20 procent van de mensen met multiple sclerose het eerste symptoom van MS.