2 minuten leestijd

Het ziekteverloop van MS

Ziekteverloop MS

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je MS hebt, is dat nogal wat. De diagnose valt veel mensen zwaar, omdat MS een progressieve (erger wordende) ziekte is, die (nog) niet genezen kan worden. Je krijgt vaak te maken met periodes waarin je meer klachten hebt (dit noemen we relapses) en periodes van herstel. Die wisselen elkaar af. Hoe het verloop of de toekomst er voor iemand met MS uitziet, verschilt van persoon tot persoon.

  • Niet iedereen met MS komt in een rolstoel terecht. Het verloop van de ziekte verschilt sterk.
  • MS is geen dodelijke ziekte. Het komt bijna niet voor dat mensen door de directe gevolgen van MS overlijden. In een laat stadium kunnen mensen soms wel overlijden aan indirecte gevolgen (longontsteking, ontstekingen aan de urineweg e.d.).
  • MS is niet besmettelijk.

  MS verloopt bij de meeste mensen in 2 of 3 fasen.

  Fase 1: Relapse Remitting MS (RRMS). In deze fase heb je te maken met periodes van aanvallen, die worden afgewisseld door gedeeltelijk of volledig herstel (remissie). Je klachten komen dus tijdens een aanval op, en verdwijnen daarna gedeeltelijk of volledig. Na verloop van tijd kan deze fase overgaan in fase 2.

  Fase 2: Secundair Progressieve MS (SPMS). In deze fase van MS worden de symptomen van MS geleidelijk erger. Klachten die je eerder al had, zullen tijdens een aanval verergeren. Ook kunnen er nieuwe klachten ontstaan die helaas niet meer geheel zullen herstellen.

  Bij een klein deel van de mensen met MS begint MS direct in fase 2.

  Fase 3: Primair Progressieve MS. Mensen kunnen meteen de diagnose PPMS krijgen. In deze fase worden de symptomen van MS geleidelijk erger, meestal zonder duidelijke MS-aanvallen. In sommige gevallen volgen de aanvallen elkaar juist in een snel tempo op.

  Lees meer over de verschillende vormen van MS.

  Van MS kun je (nog) niet genezen. Behandeling richt zich daarom op het verminderen van de klachten en (de duur van) de aanvallen. Je neuroloog zal je hiermee helpen. De precieze behandeling wordt aangepast aan de ernst en het stadium van de ziekte en je persoonlijke omstandigheden. Mogelijk is het nodig om behandelingen bij andere specialisten – zoals een uroloog, oogarts of fysiotherapeut – te volgen. Je dokter of specialist kan je adviseren over passende medicijnen en behandelingen.

  Lees meer over de behandeling van MS.

MAT-NL-2001739-V3.0-112023

Gerelateerd


De oorzaak van MS

De oorzaak van MS

Hoe MS veroorzaakt wordt, is niet helemaal duidelijk. Wat weten we over de oorzaak van MS, en wat niet?

Vormen van MS

Vormen van MS

Er zijn 4 vormen van MS. Welke zijn dat en wat zijn hun kenmerken?

Introductie in multiple sclerose

Wat is MS

Omdat MS voor iedereen anders is, is niet te zeggen welke invloed de aandoening op jouw leven zal hebben. Wel weten we dat MS een neurologische...