Rugpijn

handen op rug

Rugpijn is een van de vele symptomen van MS waarmee je te maken kunt krijgen. Deze rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Door te begrijpen waar jouw pijn vandaan komt, kun je beter een behandeling kiezen.

  Neuropathische pijn is een van de meest voorkomende symptomen bij MS, die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Deze pijn wordt veroorzaakt door schade aan je zenuwen, wanneer signalen vanuit je hersenen niet meer goed worden doorgegeven aan je lichaam. 
   
  Neuropathische pijn kenmerkt zich door een brandend, scherp, drukkend, stekend of tintelend gevoel. 
   
  Sommige factoren kunnen het risico op neuropathische pijn vergroten. Zoals fatigue (vermoeidheid), ziekte, hitte en stress. Door deze ‘triggers’ zo veel mogelijk te vermijden, kun je neuropathische pijn verminderen.

  Sommige mensen met MS hebben last van pijn wanneer zij hun nek naar voren buigen. Ze ervaren dan een gevoel dat lijkt op een elektrische shock, die vanuit de nek langs de ruggengraat naar beneden trekt. Deze pijn heet Teken van Lhermitte.  
   
  Teken van Lhermitte komt meestal voor als er zenuwschade is ter hoogte van de cervicale wervelkolom (nekwervels). De pijn duurt kort, maar kan behoorlijk intens zijn. 
   
  Triggers voor Teken van Lhermitte zijn hitte, fatigue en stress. Je kunt deze pijn ook voorkomen door bepaalde bewegingen met de nek niet te maken.

  Spasticiteit komt veel voor bij mensen met MS. Het is een extreme vorm van gespannen, stijve spieren of spasmes. In ernstige vorm kan spasticiteit van zelfs kleine dagelijkse handelingen een uitdaging kan maken. Vaak komt spasticiteit voor in de benen, maar soms ook in de onderrug. 
   
  Spasticiteit kan voorkomen bij: 

  • Plotselinge bewegingen 
  • Verandering van houding 
  • Vochtigheid of extreme temperaturen 
  • Infecties 
  • Strak zittende kleding 

  Ook spierzwakte is een veelvoorkomend probleem bij MS. Het kan overal in je lichaam voorkomen, dus ook in je rug.  
   
  Wanneer de zenuwen in je ruggengraat en hersenen beschadigd zijn door MS, kan dit spierzwakte veroorzaken. Maar ook kunnen er andere symptomen zijn die ertoe leiden dat je minder beweegt. Zoals fatigue en evenwicht- en bewegingsproblemen. Door minder bewegen vermindert je spierkracht. 
   
  Ook het niet juist gebruiken van hulpmiddelen kan rugpijn veroorzaken, bijvoorbeeld omdat je rug te veel buigt.

  De behandeling van rugpijn die door MS wordt veroorzaakt, hangt af van het soort rugpijn dat je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een of meer van de volgende behandelingen adviseren:

  • Medicatie 

  Denk aan pijnstilling en spierverslappers.

  • Beweging 

  Misschien klinkt beweging niet zo fijn als je rugpijn hebt. Toch kan het een effectieve behandeling zijn. Voor veel mensen kan lichte strekoefeningen pijn helpen verminderen. En beweging heeft nog veel meer voordelen: het kan depressieve gevoelens verminderen, energie opleveren en fatigue tegengaan. Maak met je arts of fysiotherapeut een bewegingsprogramma dat bij jou past.

  • Fysiotherapie en ergotherapie 

  Deze behandelingen zijn belangrijk voor iemand met MS, ook als je geen rugpijn hebt. Ze helpen je soepel te blijven, bewegelijk en actief. Je kunt er ook leren hoe je met beperkte energie om moet gaan. Een fysiotherapeut kan je laten hoe je met rek- en strekoefeningen de rugpijn kunt verminderen, of hoe je makkelijker kunt lopen. Een ergotherapeut laat je zien hoe je je thuis- en werksituatie en leefstijl kunt aanpassen aan je veranderende behoeftes. Dit kan rugpijn voorkomen die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een slechte houding. 

  • Watertherapie 

  Een warm bad helpt je spieren en gewrichten ontspannen. Aquarobics (aerobics in het water) heeft veel voordelen: het warme water werkt ontspannend en tijdens de rustige oefeningen oefen je balans en motoriek. Overleg met je arts of fysiotherapeut of aquarobics iets voor jou kan zijn.

  • Aanvullende behandeling 

  Als reguliere behandelingen niet helpen tegen je rugpijn, dan kun je ook andere behandelingen overwegen. Zoals massage, yoga of mindfulness. Overleg altijd eerst met je arts voordat je hiermee begint. Zodat dit niet je behandelplan in de weg zit. 

  What Causes Multiple Sclerosis Back Pain? – Healthline, 6 januari 2023. Laatst bekeken mei 2023

MAT-NL-2300515 v1.0-052023

Gerelateerd


Beweging en zien

Beweging en zien

Hier beschrijven we de meest voorkomende fysieke symptomen die je kunt ervaren als je MS hebt, en hoe je er in je dagelijks leven mee om kunt gaan.

Symptomen monitoren

De symptomen van je MS monitoren

De symptomen die je als je multiple sclerose (MS) hebt, kunt ervaren, kunnen onvoorspelbaar zijn. Het bijhouden van eventuele veranderingen in je...

Bewegen voor mensen met MS

Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Als je multiple sclerose hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in beweging blijft. We hebben 9 bewegingsprogramma’s op een rij gezet waar jij...